Schrijfster Mieke van Hooft op bezoek

Bezoek Mieke van Hooft

Vandaag hebben de leerlingen van groep 3/4 bezoek gehad van kinderboekenschrijfster Mieke van Hooft. In de MFR stond een tafeltje klaar met daarop de boeken van Mieke die de leerlingen gelezen hadden, of die de juf had voorgelezen. Mieke nam plaats in een speciale stoel. Na een openingspraatje begon ze te vertellen. ‘Ik ben al begonnen met schrijven toen ik 6 jaar was en in groep 3 zat. Hele kleine verhaaltjes op een blaadje. Ik was ook een echt leesbeest. Zelfs achter op de fiets bij mijn moeder las ik een boekje. En ’s avonds in bed met een lampje aan, totdat het licht uit moest en dan deed ik het daarna stiekem toch weer aan om verder te kunnen lezen’. Dit herkenden de kinderen van groep 3/4 natuurlijk direct! Dus ouders…..

Mieke ging verder: ‘ Jullie zijn ‘bofkonten’ dat jullie een bieb op school hebben! Toen ik ontdekt had dat ik lezen net zo leuk vond als schrijven ging ik door met schrijven. Toen ik 12 jaar was heb ik mijn eerste echte verhaal geschreven’. (Mieke had de ordner bij zich waar haar handgeschreven verhaal in zat van maar liefst 179 bladzijden.)
Daarna werden de leerlingen van groep 3 en 4 actief betrokken. Er mochten 3 leerlingen naar voren komen die een rol kregen in het boek: ‘De boot is lek’. Sanne-Lize, Arnau en Freek werden aangekleed als piraat. Zij ‘speelden’ mee met het voorlezen van een stukje uit het boek. Daarna kwam het boek ‘Piratenfeest’ aan de beurt. Twee piraten mochten hun goudstukken komen tellen. Kylie en Noa deden dit alle twee erg goed. Noa had er zelfs 31 opgestapeld en Kaylie 19. Faye en Nyah mochten met een dropveter laten zien hoe lang een piraat zijn snor kan laten hangen. Maar dat was een erg lastige opdracht.

Toen was het tijd voor een rondje vragen stellen. De kinderen hoorden dat Mieke al 60 boeken geschreven heeft, dikke en dunne. Dat zij soms een boek in een maand schrijft en er soms wel een jaar over doet. Het leukste aan boeken schrijven vindt zij dat je alles zelf mag bedenken en dat boeken héél lang blijven bestaan! Ze wil niet graag samen met een andere schrijver een boek schrijven omdat ze dan niet alles zelf mag bedenken. Er zijn twee boeken die Mieke geschreven én geïllustreerd heeft. Uit één ervan heeft zij tenslotte nog twee versjes voorgelezen. De kinderen kregen allemaal nog een aandenken aan deze leuke ochtend. Een kaart van het boek ‘Cadeautjes in de lucht’.

Juf Karin en Juf Marie-José