De eerste maanden in groep 7-8

Het begin van het schooljaar is het altijd weer even wennen. Een nieuwe groepssamenstelling, een nieuwe leerkracht, voor sommige leerlingen een nieuw lokaal en weer een stap dichterbij de grote, spannende overgang naar de brugklas. Op de eerste dag hebben we al direct nagedacht en gesproken over onze doelen voor aankomend schooljaar. Wat wil ik zelf bereiken en waar willen we samen aan werken? Een grote poster ‘Ik ben té gek!’ hing achterin de klas. Deze poster heeft inmiddels ruimte gemaakt voor een zon met heel veel stralen. Op deze zon komt op toerbeurt de naam van een leerling te staan. Na gesprekken over het geven en krijgen van complimenten schrijven de kinderen allemaal een compliment, een kwaliteit, een talent op voor de klasgenoot die op dat moment in ‘het zonnetje’ staat. Wat is het geweldig leuk om oprechte complimenten te mogen ontvangen van elkaar!

Inmiddels hebben we als groep de nodige smileys verdiend, vanwege de positieve houding naar elkaar en de gegroeide inzet om nog beter naar elkaar te luisteren en met elkaar te leren en te spelen. Woensdag 29 november ‘vierden’ we deze vooruitgang door samen tosti’s te gaan eten, samen te spelen en te kijken naar optredens, verzorgd door een aantal klasgenoten.

Iedere vrijdag krijgen de kinderen die dat willen, ook de kans om een optreden te verzorgen. Zo hebben we al diverse dansen, playbackacts en een toneelstuk gezien. Zo kunnen we al wat meer ervaring opdoen om onszelf te presenteren voor een groep. Tussen de lessen dansen we ook geregeld in de groep om even te ontladen. Wat is het mooi om bij veel leerlingen het enthousiasme en de inzet te zien bij het dansen! Ook zien we dit terug bij de drama-activiteiten zoals rollenspel en improvisatie-oefeningen. Dat belooft wat voor onze eindmusical… Naast het dansen is het af en toe prettig om ook rondjes rond de school te rennen om daarna weer fris en fruitig vol energie verder te gaan in de klas.

Ook bij de voorleeswedstrijd merkten we een grote betrokkenheid. Veel kinderen meldden zich aan voor de voorronde in de klas. Tijdens de finaleronde is Liza Mientjes door de jury beoordeeld als beste voorlezer van onze school. In het nieuwe kalenderjaar wensen we haar veel plezier en succes tijdens de regionale ronde. En natuurlijk wordt zij daar aangemoedigd en gesteund door een aantal klasgenoten.

Aan het begin van het schooljaar hebben de leerlingen een agenda gekregen om te leren hoe ze het huiswerk op tijd kunnen verzorgen. Regelmatig praten we over het plannen van leer- en maakhuiswerk. Als voorbereiding op het voortgezet onderwijs hebben we gesproken over de niveaus en de verschillen tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De kinderen van groep 8 hebben dezelfde presentatie gehad als de ouders die aanwezig waren op de informatieavond over het voortgezet onderwijs. De brochures met daarin informatie over de scholen voor voortgezet onderwijs zijn door de kinderen van groep 7 en 8 mee naar huis genomen en op 27, 28 en 29 november zal er met de kinderen en ouders van groep 8 worden gesproken over de voorlopige adviezen. Op 30 november was er voor de ouders van groep 8 de mogelijkheid om op de Clara Fabriciusschool in Herveld de informatieavond/scholenmarkt te bezoeken, waarop diverse scholen zich zullen presenteren.

In onze groep hebben wij een aantal weken geleden het IPC thema ‘Nederland wordt Nederland’ afgerond en momenteel leren wij over hoe wij er naar kunnen streven ‘een leven lang fit’ te zijn. We hebben onder andere een gastles ‘gezonde voeding’ gehad, geleerd over ons hart, de huid en de groei van het lichaam. Het project ‘schoolfruit’ past daarnaast heel goed bij dit thema. We hebben tot nu toe radijsjes, mandarijnen, mineola’s en peren gegeten. Het zou mooi zijn als de vertaalslag van het gezond eten ook naar de andere dagen kan worden gemaakt, zodat de hoeveelheid meegebrachte suikerhoudende etenswaren wellicht wordt verminderd.

Wij zijn bijzonder blij met ‘de Sportbus’. Veel kinderen uit onze groep maken er inmiddels enthousiast gebruik van. Ook de gymlessen van meester Yannick waarderen wij zeer. Hij verzorgt afwisselende, originele activiteiten waarbij in drie groepen wordt geoefend en gespeeld.

Naast een ‘vakdocent’ voor gym, hebben wij ook onze gedreven muziekdocent Dick die naast het zingen van zelfgemaakte nummers lessen verzorgt waarbij onder andere geoefend wordt op alternatieve instrumenten zoals een zingende zaag. Ook wordt er tijdens de lessen aandacht besteed aan muziekbeschouwing en het notenschrift.

Sinds kort is Brigit in groep 7/8 op de dinsdagmiddag aanwezig om de leerlingen bij handvaardigheid te begeleiden. Wij vinden het heel fijn dat zij met haar enthousiasme de opdrachten voorbereidt en de kinderen begeleidt. Die middag is er voor ons de mogelijkheid om onze grote groep te ontkoppelen, zoals ook op de vrijdag gebeurt.

De lootjes voor het Sinterklaasfeest zijn inmiddels getrokken. Het voorbereiden van deze mooie dag is in volle gang. Wij vinden het erg leuk om alle surprises vanaf maandag 4 december te aanschouwen in de MFR op de tentoonstelling waarover u ook op klasbord heeft kunnen lezen.

Vol verwachting klopt ons hart…