Bezoek aan de molen ‘Nieuw Leven’ in Valburg!

Bezoek aan de molen

image2 HPIM3276De afgelopen twee weken heeft groep 6-7 gewerkt aan een project over de molen.

Molenaar Berend Swarte Schaep heeft een klap van de molen gehad en is nu zo boos dat hij alle molens in Nederland wil vernietigen. Gelukkig heeft zijn knecht, Janus van de Wind, een afspraak met hem kunnen maken. Als hij de molenaar een recent keurmerk, afgegeven door de Vereniging De Hollansche Molen, van de molen kan laten zien staakt hij zijn nare plannen. Een molen krijgt het keurmerk als de molen goed onderhouden is en als er voor bezoekers veel informatie over de molen en over molens in Nederland te vinden is. Janus de Wind heeft ons gevraagd om hem te helpen door een keurmerk voor de molen Nieuw Leven in Valburg te halen.

Met z’n allen hebben wij een informatiebord voor de molen gemaakt. Op dit bord staan de openingstijden, de geschiedenis en hoe de omgeving eruit ziet. Maar er staat ook op hoe de molen werkt en door middel van een dwarsdoorsnede van de molen kun je zien hoe de molen er van binnen uit ziet. Ook is te zien wat de molenaar bedoelt met de verschillende wiekstanden, zo kan hij aangeven of er nieuws is of dat hij even pauze houdt.

HPIM3266Dit hebben we woensdag 12 februari op gepaste wijze afgesloten met een bezoek aan de molen Nieuw Leven in Valburg. De vrijwilligers van de stichting OpNieuw Leven hebben ons rondgeleid in de molen.

Wij willen de moeders en de vrijwilligers van stichting OpNieuw Leven dan ook hartelijk danken voor hun gastvrijheid, tijd en de leerzame ochtend!

Na de vakantie horen we of wij het keurmerk krijgen, ik ben benieuwd!