Gehandicapt toch gewoon

Groep 8 ervaart dat “Gehandicapt toch gewoon is”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWoensdag 5 november was voor groep 8 geen gewone woensdag. Deze dag stond het project “Gehandicapt en toch gewoon” centraal. Het doel van het project was de aandacht van de leerlingen te vestigen op de mogelijkheden van de gehandicapte mens. Door middel van een DVD, informatie te geven over, een werkboek en opdrachten, een blindenbaan, een rolstoelbaan, hebben de leerlingen een indruk gekregen wat gehandicapt zijn betekent.

In “het Kriekske” waren de leerlingen over 6 groepjes verdeeld. Een groepje ging naar de rolstoelbaan, waar ze onder begeleiding in en met 2 rolstoelen en een rollator allerlei oefeningen konden uitproberen. Een ander groepje kreeg informatie over blind zijn en slechtziendheid en ging brailleschrift lezen, en probeerde in een voelzak allerlei spullen te ‘voelen’. Een ander groepje kreeg informatie over doof zijn en slechthorendheid en oefende dit met koptelefoon en het gebarenalfabet. Weer een ander groepje kreeg informatie over allerlei hulpmiddelen en mocht ze uitproberen en een werkblad over astma invullen. Een ander groepje oefende onder begeleiding op een blindenbaan. Ook was hulphond Mayca aanwezig met baasje Hetty en liet Mayca o.a. zien dat zij een handschoen bij Hetty kon uittrekken en een wasautomaat kon leeghalen en op de hulp knop kon drukken als Hetty onwel werd. Weer een groepje speelde een kwartetspel waarbij veel handicaps aan de orde kwamen.

De leerlingen hebben een heel bijzondere, leerzame, indrukwekkende dag gehad.